Nova školska godina, nova avantura malih planinara

Mali planinari Osnovne škole Suhopolje i Sekcije za djecu i mladež HPD-a Papuk proteklog sunčanog vikenda zaputili su se u Hrvatsko Zagorje. Već prvim pogledom na pitoreskna sela zagorskih zelenih brega i vinograda znali smo da nas čeka prava avantura.  Prva postaja – Krapina i Muzej krapinskih neandertalaca sa arheološkim nalazištem Hušnjakovo.  Kroz sve zanimljivosti vodila nas je kustosica muzeja te nam približila živote naših predaka kroz interaktivno predavanje.  Nakon obilaska muzeja obuli smo gojzerice i krenuli iz mjesta Podgora Krapinska u, za neke male planinare, prvi pohod. Vrh Sušec  nije se niti nazirao kroz šumu.  Nakon sat i pol strmog uspona, preko Jelenskih pećina, gdje je na jednom dijelu put malo uži i strmiji, te je postavljena sajla za osiguranje, stižemo do Planinarskog doma na Strahinjčici gdje odmaramo nožice i bacamo se na gablec.  Ondje nas je dočekao naš veseli domaćin Buco te nas poveo u daljnju avanturu prema vrhu. Usput uživamo u poučnim stazama i predivnim pogledima na Zagorje i Medvednicu.  Došavši na vrh djeca osjećaju ponos i sreću te lupaju ubrzano žigove u svoje planinarske dnevnike. Polako dolazi vrijeme za spust kroz čarobnu šumu bukve, preko strmih spustova do vidikovca „Dedek i Babica“ te preko izvora Vnučica sve do doma Radoboj.

U domu nas već čekaju novi doživljaji. Prvo se okupljamo oko stolova i častimo se svime što nam je naš domaćin priredio.  Nakon smještanja u sobe novog i izvrsno opremljenog doma, osjećamo se kao doma. Neka djeca željna daljnje pustolovine trče u šumu i vraćaju se sa šibama jer sprema se vrhunac večeri -logorska vatra i pečenje kobasica pod zvjezdanim nebom. Nakon druge večere (jer takav izlet zahtjeva dvije) skupljamo se u domu i igramo društvene igre. Za slatki san i dugo sjećanje pobrinula se naša vodička Mara jer za svu djecu je pripremila korisne darove. Smijeha i šale nije nedostajalo te večeri u selu Radoboj.

Nakon mirne noći djeca su ubrzano skupila snagu te su neke vrijedne ručice od ranoga jutra aktivno krenule u akciju pripreme doručka te tako dočekali svoje pospane prijatelje punih stolova. Nakon srdačnih pozdrava sa domaćinom, upućujemo se do posljednjeg odredišta našeg dvodnevnog izleta. Dvorac Trakošćan, nimalo zmajski kao što mu ime Drachenstein kaže, mami znatiželju i maštu. Obilazimo ga cijeloga te imamo priliku zaviriti u prošlost plemenite obitelji Drašković. Puni dojmova vraćamo se kućama i s osmijehom na licu svoje doživljaje prepričavamo obitelji i prijateljima u školi i vrtiću. U nadi da će nam se na budućim avanturama pridružiti i naši prijatelji, djeca ostavljaju ovdje svoje utiske s planinarenja:

„Najzabavniji dio na izletu mi je bio dvorac Trakošćan i večer kada smo svi zajedno u prirodi pekli kobasice na vatri. Penjanje je bilo napornije, ali poslije, kada smo uspjeli prijeći željenu rutu bilo je lakše. Poslije toga osjećala sam se ponosno i sretno. Imali smo divnu vodičku koja nas je usmjeravala i vodila kroz ovo iskustvo. U domu mi je bilo predivno. Proveli smo tamo jednu, ali slatku noć i dobili divne poklončiće koji će nam poslužiti u daljnjim pustolovinama. Jedva čekam slijedeće putovanje!“ (Mariana B.)

„Meni je bilo odlično! Neandertalci su sjajni. Na Strhinjčici je bilo teško, ali uzbudljivo. Zbog logorske vatre je bilo još bolje. Darovi su odlični. Trakošćan je bio šlag na kraju.“ (Bruno P.)

„Na izletu mi je bilo odlično. Najviše od svega mi se svidio pogled na Sušecu. Hvala Mari i Mariu na poklonima. Jedva čekam idući izlet sa planinarima.“ (Klara B.)

„Izlet mi se jaaako svidio, najviše planinarenje i dvorac Trakošćan. Dom je bio prelijep, a najviše sobe koje su imale udobne krevete za spavanje. Muzej je također bio zanimljiv. Dvorac me jako iznenadio jer je sve onako kraljevsko. Vodička je bila super, a darovi preslatki. Nadam se da ćemo još tako prelijepih mjesta i planina obići.“ (Petra P.)

„Meni je na izletu bilo jako zabavno i lijepo. Najviše mi se svidio dvorac Trakošćan i Muzej krapinskih neandertalaca. Također mi se jako svidjelo planinarenje i mislim da ću svoj prvi izlet s malim planinarima uvijek pamtiti.“ (Marisela Z.)

„Meni se najviše svidio odlazak u muzej i penjanje. Penjanje na vrh i silazak dolje su mi super, iako je bilo dosta teško. Unatoč tome bilo mi je jako lijepo iskustvo. Jako se veselim da idemo opet.“ (Tara M.)

„Meni je bilo super i najviše mi se svidjelo planinarenje na vrh i natrag. Bilo je ipak malo teže popeti se nego spustiti. I darovi su bili super! Jedva čekam da idemo opet.“ (Sara P.)

„Meni se najviše svidjela logorska vatra i prespavanac u domu. Atmosfera je bila vesela, a vodič mi je bio najzanimljiviji. Darovi su odlični!“ (David P.)

“Bilo mi je super dok smo dolazili na vrh, logorska vatra je bila jako zabavna, a Trakošćan je bio zanimljiv” (Lovro L.)
“Jako mi se svidjelo što sam upoznao nove prijatelje. Naravno da je uspon bio malo težak, ali osjećaj zadovoljstva kad sam sišao sa bakice i dedeka dolje je bio savršen.” (Šimun L.)
“Svidjelo mi se što sam upoznao nove prijatelje, vodič Buco je baš zabavan. Jako mi se svidio Trakošćan.” (Toma L.)

“Najbolje mi je bilo spavanje i tuširanje u planinarskom domu i obitelj pračovjeka u muzeju.” (Eli K.)

Tekst: Irena GP, voditeljica Sekcije