17 članova HPD-a Papuk tri dana uživalo je u ljepotama BiH, posjetili smo Čvrsnicu koja je biser u hercegovačkom reljefu i mali gradić Jajce koji je muzej pod vedrim nebom. Čvrsnica je surovi planinski masiv, sa svojih 2228 metara nadmorske visine jedna je od najviših planina u Bosni i Hercegovini. Vremenska prognoza nije bila povoljna, odgoditi izlet ili ne pitanje je koje me mučilo tjedan dana. No dan prije polaska vremenska prognoza se malo popravila, te sam odlučila, idemo, računajući i na mali faktor sreće.

Krenuli smo u ranim jutarnjim satima te vožnjom kroz prekrasni kanjon Vrbasa uz neizostavne pauze oko podne smo stigli na Blidinje, gdje smo napravili zadnju pauzu, obavili zadnje pripreme za polazak na stazu. U 14 sati iz mjesta Velika Vitlenica započeo je naš uspon ka Hajdučkim vratima i Domu na Vilincu. Kiša koja je padala dan ranije kao i to jutro, učinila je svoje. Kamenje i tlo pod nogama su bili klizavi te nam je to otežavalo kretanje, no unatoč svemu ekipa je bila odlično raspoložena i uživala u paleti boja koje su nas dočekale na Čvrsnici.

Po dolasku na Hajdučka vrata, na našu žalost dočekao nas je jak vjetar i magla tako da nismo mogli uživati u prekrasnim vidicima koji sežu na okolne planine i Neretvu. Hajdučka vrata su prirodni fenomen nastao pod utjecajem klimatskih i geomorfoloških faktora. Vrata se nalaze na 2000 mnv iznad kanjona Dive Grabovice na istočnom dijelu planine Čvrsnice. Nakon neizostavnog fotografiranja krećemo prema Planinarskom domu Vilinac, gdje nas je dočekao ljubazni domaćin Sabahudin koji je pripremio večeru i hladno pivo. Uslijedila je večera i druženje.

Drugi dan ujutro krenuli smo na turu prema našem glavnom cilju vrhu Pločno (2228 mnv), najvišem vrhu Čvrsnice. Nakon par metara već je uslijedila prva pauza, stigli smo do izvora pitke vode, gdje smo dopunili zalihe vode potrebne za taj dan. Staza je duga, prolaze se pusti prijevoji spuštanja i dizanja, no isplati se uložiti malo truda i proliti znoja, jer su vidici stvarno zapanjujući na koju god stranu pogledali, također je puno rijetkih i prekrasnih vrsta cvijeća. Pred tristotinjak metara do vrha slijedi pravi izazov, snijeg, sipar i poprilična strmina. Uspon je zahtjevan, neki su htjeli odustati, no korak po korak i svi koji smo krenuli smo bili na vrhu. Na vrhu se nalazi vojni objekt koji je i danas u upotrebi. Poslije fotografiranja i odmora na vrhu uslijedio je spust prema Masnoj Luci. Većina članova uz pomoć Svjetlane i Dalibora spustila se stazom koja vodi prema crkvi sv. Ilije, dok smo nas tri “istražile” drugu stazu koja vodi prema mjestu Masna Luka, no u isto vrijeme smo svi došli do parkinga gdje nas je čekao Joza.

Nakon cjelodnevnog hodanja uslijedilo je opuštanje u domu Orlova stina i zaslužena večera u restoranu Hajdučke vrleti. Nedjelju smo dočekali opušteni, naspavani i spremni za povratak. Krećemo u Dugo Polje gdje se nalazi nekropola sa stećcima koji su svjedoci prošlosti i života toga kraja.

Na kraju smo posjetili Jajce i nekoliko od njegovih 29 znamenitosti (Vodopad, Katakombe, Tvrđavu, Mlinčiće te Plivsko jezero). Povratak je protekao u pregledavanju i dijeljenju slika te praćenju utakmice.

Na kraju mi ostaje samo zahvaliti ekipi na sudjelovanju i odličnoj atmosferi te vodičima Ani, Svjetlani i Daliboru na pomoći kod vođenja.

Vodič Mara Vidović