Planinarski izlet
ZEN PAPUKA

10. 4. 2022. godine (nedjelja)

POLAZAK: u 07:30 sati sa parkirališta ispred zgrade županije u Virovitici prema Jankovcu (Anđina baraka)
POVRATAK: oko 16:00 za Viroviticu
PRIJEVOZ – osobna vozila
PRIJAVE I INFO u tijeku kod Mario Ripli – 098 637 105 – najkasnije do 9. 4. 2022.
DUŽINA STAZE: oko 12 km
TRAJANJE HODA: 4 – 5 h
TEŽINA STAZE: ovisno o vremenskim uvjetima – srednja
OPREMA: standardna planinarska prilagođena vremenskim uvjetima (planinarski štapovi)
HRANA I PIĆE: iz ruksaka

OPIS STAZE: Polazak na stazu sa predjela Anđina baraka preko Koprivnatog brda (852m) do Ivačke glave (913m). Nastavak prema vrhu Papuka (954m) i zen klupici. Nakon odmora, povratak dijelom šumskom cestom, dijelom planinarskom stazom pored ponora Uviraljka.


“Ivačka glava je kamenit vrh na glavnom hrptu Papuka. Ime je navodno dobila po veličkom plemiću Ivanku, a u davnini je bila poznata i pod imenom Klinovac. Na vrhu je nekoć stajala razgledna piramida, podignuta radi prostranog vidika preko Podravine sve do planine Mecsek u Mađarskoj, a preko Požeške kotline do bosanskih planina.
Iako danas nema piramide, po slikovitosti vrha i vidika s njega, Ivačka je glava najljepši vrh na Papuku i jedan od najljepših u slavonskom gorju.”
(izvor: HPS https://www.hps.hr/…/hrvatski…/papuk-vrh-ivacka-glava/)

“Dosad je u ponoru Uviraljka istraženo 204 m kanala i prolaza do dubine od 36 m. Brojni kanali završavaju uskim pukotinama i prolazima pa stvarnu dužinu i dubinu Uviraljke tek treba otkriti. Ponor Uviraljka je ime dobila prema potočiću koji ponire u njega. Potok je slabog protoka, ali ipak stalna visoka vlaga koju stvara u ponoru je izuzetno važna za opstanak špiljskih beskralješnjaka i za osiguranje dobrih uvjeta za zimovanje šišmiša. Šišmiši su česti su stanovnici većih podzemnih objekata, a čak 11 vrsta ih zimuje u ponoru Uviraljka. U veljači 2006. u Uviraljci je na zimovanju zabilježeno čak 667 šišmiša, od kojih su najbrojniji bili veliki potkovnjaci.
Uviraljka je jedan od četiri nacionalno značajna speleološka objekta za seobu i zimovanje šišmiša i jedino je poznato zimovalište močvarnog šišmiša u Hrvatskoj.” (izvor: Park prirode Papuk)

voditelj izleta Mario Ripli