Razočaran! Jednostavno razočaran. Obećaju ti naporan i blatnjav izlet, brane ti da im otimaš baranjsko blato i što doživimo kao planinari?? Jedan predivan izlet, proljetni dan, suh i prašnjav sa odličnom ekipom planinara, domaćih i ostalih gostiju. Zar se tako ponaša prema gostima, pitam sad domaćine iz PD Zanatlija Osijek. Naravno da mi je trebalo tjedan dana da napišem ovu obavijest i postavim fotografije sa tog predivnog izleta jer sam bio u komi od šoka (ili kako se to već kaže) tako da jednostavno nisam mogao prstom mrdnuti.

I eto, 14 planinara je pohrlilo maskirano (maskenbalski maskirano i novo modreno maskirano) iz Virovitice, te nedjelje 13.2.2022. u 6.00h sa parkirališta ispred zgrade Županije u Virovitici. Po dolasku oko 9.15h na mjesto okupljanja u Planinskoj ulici kod Križa dočekali su nas domaćini PD Zanatlija iz Osijeka s ostalim gostima uz testiranje i obavezno cijepljenje u jezik nekim čudnim, finim, cjepivom. Srećom, nitko se nije prebustirao.

Krenuli smo Baranjskom planinarskom obilaznicom (prošli smo KT 14 Mali baratvud, KT 13 Trojnaš, KT 16 Gradac) i Draž planinom kroz voćnjake i vinograde, prešli županijsku cestu i državnu cestu na branu koju smo pratili do Zelenog otoka gdje smo na obali Dunava napravili veću pauzu. Vratili smo se na branu kojom smo hodali sve do mjesta Batina i društvenog doma, gdje je dio planinara ostao na maskenbalu, a ostatak nastavio nakon kratke pauze prema spomeniku Batinske bitke te do uređenog zemljišta u vlasništvu PD Zanatlija gdje smo obišli uređene gatore (Ukopani u zemlju, često obzidani ciglom, gatori su jedinstvena arhitektura vinskih podruma). Gatore ću najlakše zapamtiti po Aligatorima.

Kružnom stazom vratili smo se do društvenog doma gdje smo se zadržali do 16h uz zabavu i ples pod maskama. Neki su maske nosili i doma.
Pređeno je 16 km, za 5h i 35 min boravka na stazi. Vrijeme je bilo vedro i toplo, ugodno proljetno. Zemlja suha, bez blata. Ostalo sami prosudite kroz fotografije 🙂

Mario Ripli