Unatoč pandemiji COVID-19, planinarke i planinari „Papuka“ odlučili su i dalje aktivno obilaziti hrvatske planine jer je boravak u prirodi sigurno utočište i zaštita od bolesti. Naravno, pri tome se ne zaboravlja na pridržavanje epidemioloških mjera. Ove je nedjelje u planu bio obilazak Samoborskog gorja, preciznije vrha Oštrc.
Avantura je započela 9. 5. 2021. na parkiralištu ispred zgrade Županije u Virovitici gdje se 30 članova HPD-a „Papuk“, u 6 sati ukrcalo u autobus. Dovezli su se do Malog Lipovca u blizini Samobora, odakle su krenuli najprije prema Planinarskom domu „Ivica Sudnik“ na Velikom dolu. Put do tamo nije bio osobito težak jer se staza skroz lagano uspinjala, ali svejedno je svima godila pauza kod doma. Bila je to prilika za okrjepu i za opušteni razgovor i druženje.
Zatim nastavljamo hodati prema Oštrcu. Putem zastajemo na Ptičjem vrhu i brzo stižemo do Planinarskog doma „Željezničar“. Ne zaustavljamo se kod doma, već najprije nastavljamo prema vrhu. Do njega ima nekih 10 – 15 min oštrog uspona. Oštrc je stožasti kameni greben s pogledom na okolicu. Karakterizira ga piramidalni oblik sa strmim padinama. Visok je 752 metra i kontrolna je točka Hrvatske planinarske obilaznice.
Nakon kratkog zadržavanja na vrhu, spustili smo se do Planinarskog doma Željezničar koji se nalazi na 691 m, dakle odmah ispod vrha, na malenom gorskom sedlu. Iskoristili smo raznoliku ponudu jela i pića i napravili dužu pauzu.
Dobro okrijepljeni nastavljamo stazom prema Starom gradu Lipovcu. Staza je sve samo ne dosadna. Malo hodamo ravno po hrptu s kojeg se prekrasno vidi susjedni Japetić. Ubrzo slijedi lagani uspon, pa oštar spust nakon kojeg slijedi opet oštar uspon. I tako uz moto „Po lojtrici gor’, pa po lojtrici dol’ …“, stižemo do ruševina Starog grada Lipovca, koji je 1252. sagradio Ivan Okićki i brat je „blizanac“ susjednom Okiću.
Najuzbudljiviji dio staze bio je, na samom kraju našeg planinarskog puta, spust od Starog grada do Šoićeve kuće u Malom Lipovcu. Izrazito oštar spust krivac je za nekoliko padova unatoč tomu što su zlatni dečki HPD-a „Papuk“ brižno, pažljivo i strpljivo pomagali svima kojima je pomoć bila potrebna. Srećom, jedina posljedica teškog spusta bilo je blato na odjeći i obući. Veliki je gušt bio sjesti na udobna sjedala autobusa koja su nudila odmor i opuštanje za umorna tijela. Relaksirani, stižemo u Viroviticu u 17.30.

vodič Ana Tomac