U prosincu 2018. godine u Gradskom muzeju Virovitica održano je predavanje s prezentacijom o talijanskim Alpama Dolomitima koje je vodio profesor Zoran Krivokapić-Krivi iz planinarskog društva „Vihor“ iz Zagreba, inače naš bivši sugrađanin i planinar. U sklopu prezentacije ponuđen je i našim članovima društva izlet u Dolomite u ljeto 2019.

Nas dvije planinarke iz HPD „Papuk“ iz Virovitice (Jadranka i Dubravka) odlučile smo pridružiti se zagrebačkim planinarima u pohodu na istočne talijanske Alpe. Izlet je trajao od 29. lipnja do 06. srpnja 2019. godine.

Nas pedesetak krenulo je rano ujutro 29. lipnja autobusom i putujući kroz Sloveniju stigli smo u popodnevnim satima na jezero Misurina u Grand Hotel Misurina.

Smještaj nas je oduševio, od prostranih i luksuznih apartmana do izuzetno bogate i kvalitetne ponude hrane te nadasve ljubaznog i uslužnog osoblja. Ugodno iznenađenje je bila i vijest da umjesto polupansiona u hotelu dobivamo puni pansion tj. uključen ručak za istu cijenu aranžmana. Hotel također posjeduje zatvoreni bazen s toplom vodom te dvije vrste saune što je predstavljalo odličnu relaksaciju poslije napora izazvanog duljim hodanjem.

Atmosferne prilike tih dana bile su vrlo povoljne, uglavnom sunčani ili umjereno oblačni dani, dva kišna popodneva, a dnevna temperatura zraka od 22 do 28 C, noćna se spuštala na 10-ak stupnjeva.

Trećeg dana boravka nakon kraće penjačke rute posjetili smo mondeno skijaško središte Cortinu d’Ampezzo s tipičnom alpskom arhitekturom udaljeno 30-ak km od našeg sjedišta.

Povijesnu važnost tom području dao je ratni događaj u I. svjetskom ratu, tzv. Bitka kod Piave odnosno tragičan sukob talijanske i austrougarske vojske kad je izginulo na bojišnici oko 14 000 vojnika, dosta ljudi na strani Austrougarske rodom iz hrvatskih krajeva. Danas je tamo u spomen žrtvama muzej na otvorenom sa očuvanim rovovima, maketama, spomen pločama i raspelima.

Dolomiti kao prirodna cjelina obiluju raznovrsnim stijenama i vegetacijom, a neporeciva ljepota prizora koji pucaju pred  očima promatrača zaslužuje naziv „najljepših planina na svijetu“.

Naši vodiči Krivi i Picek su formirali tri penjačke grupe sa različitim rutama, mi smo izabrale srednje tešku rutu koju je vodio Krivi, a dnevno penjanje je trajalo prosječno 5-6 sati s prijevozom do staza i povratkom do hotela.

Evo opisa dnevnih ruta koje smo ispenjali tih dana:

Tekst: Jadranka Knežević

Fotografije: Branko, Jadranka, Slavko, Dubravka