Iako je većina članova na godišnjem odmoru ili ljetovanju uz šum valova negdje uz morsku obalu, nekolicina od 25 planinara našeg društva, odlučilo se prošle nedjelje, 21.7.2019. “potrpati” u klimatizirana vozila i uputiti prema Zapadnom Papuku i izletištu Skoblar.
Na izletištu su vrlo ozbiljno razmotrili situaciju, raširili kartu na jedan od drvenih stolova u hladovini, dok su ostali šutke uzimali aparaturu iz vozila i pogledom na kompas odredili povoljan azimut za postavljanje kotlića i odredili kontraazimut položaja na kojem se već, iskustvom gonjen, nalazio naš master chef Vlado kojemu se za vratom nalazila obješena Kaufland kecelja, crvene boje.
Vratimo se nekolicini koju je predvodio Tomo koji je objašnjavao pokazujući prstom po karti kako planinarska staza vodi do njihovog cilja – Crnog vrha na kojemu ih čeka sklonište. Dok su slušali vodiča kako je prejednostavno ovog jednostavnog dana jednostavno popeti se u posjet vrhu, odlučio je ,kao i Vlado u loncu, zapapriti i on planinarima te ih povesti malčice pored staze u neotkriveni dio Papuka. Zvučalo je zanimljivo.

Ekipa iz gospodarske sekcije i naša sekcija rekreativaca bacila se na posao i činila ono što samo oni znaju…uživali i pustili druge da uživaju s njima, jer to je i bio glavni cilj ovog izleta, naravno kao i svakog ostalog. Tomislav je ozbiljno shvatio svoj poziv, kako i doliči jednom školovanom i iskusnom vodiču, pregledao opremu planinara te ih poveo putem Kuzminskog i Krivajskog kamena preko ugodnih doprsnih kupina do vrha i skloništa Crni vrh.

Crni vrh je najviši vrh zapadnog Papuka. Nalazi se na središnjem dijelu dugačke kose koja se od Vranog kamena proteže prema Voćinu. Vrh je kamenit, posve drukčiji od drugih vrhova u Slavoniji. S vrha se pruža vidik na Podravinu i brdo Mecsek u Mađarskoj.
Sa pauzama, uzdisajima i mrmljanjem u bradu svih 17 planinara, (ostatak ekipe je ostao na izletištu) među kojima je bilo i onih mladih, kojima je ovo bio prvi planinarski izlet, vratili su se sretnih lica, spustom do Skoblara gdje je vladala već ionako uzavrela atmosfera. Vlado je bratski podijelio sve što je pripravio i ponosno frkao svoje masne brke ponosan na svoju planinarsku mladež, ma da ga je bar netko i fotkao.
Nakon odmora i veselice, društvo se lagano razilazilo, pitajući vodiče za slijedeći termin i slijedeću relaciju planinarskog izleta.
Pratite nas i saznati ćete ;).