U nedjelju, 12. studenog 2023. godine, održan je izlet organiziran u suradnji Ogranka Matice hrvatske u Virovitici i HPD-a „Papuk“ iz Virovitice.

Povod su bile 115 obljetnica rođenja (14. studenoga 1908., Golo Brdo) i 80 godina smrti (listopad 1943. kod Plitvica) Franje Fuisa, novinara, autora zanimljivih reportaža, pustolovnih priča te uzbudljivih scenarija za stripove.

Prema planu izleta 18 članova obje udruge organizatora okupilo se na parkiralištu ispred restorana u virovitičkoj Bečkoj ulici nasuprot kbr. 12, a sunčano jutro nakon kiše proteklih dana, dalo je naslutiti lijep i uspješan izlet. Prije polaska za prigradsko naselje Golo Brdo, a nakon zajedničkog fotografiranja ispred kuće u Bečkoj 12, gdje je 2008. postavljena spomen ploča Franji Fuisu, prisutne planinare je pozdravila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici, Dubravka Sabolić uz kratki uvodni govor, dok je prisutne ispred planinarskog društva pozdravio njihov predsjednik Mario Ripli.

Nakon uvodnih uputa o izletu, sudionici su se vozilima uputili prema prigradskom naselju Golo Brdo. U Golom Brdu ispred Društvenog doma dočekalo ih je još troje sudionika izleta. Iako je u planu izleta bila predviđena i malo zahtjevnija planinarska staza, vodiči su donijeli odluku kako zbog obilnih kiša tijekom tjedna nije sigurno kretati se takvim terenom te je odlučeno da svi idu pješačkom stazom s koje su se širili vidici prema Špišić Bukovici i dalje prema Mađarskoj. Prošli su i kraj trase brze ceste pa šumskim putem, vidjeli su ostatke nasipa šumske željeznice za eksploataciju drveta s Bilogore za Virovitičke pilane i dobro očuvani bunker iz drugog svjetskog rata. Do retencije Zidine trebalo je još samo proći cestom prema „Malom Zagrebu“, skrenuti ulijevo i cestom uz rub šume stižu do cilja.

Uslijedila je pauza kod vidikovca pored umjetnog jezera, gdje su svi ponešto izvadili iz ruksaka, okrijepili se i uživali na suncu i pogledu na jezero, ugodnom razgovoru. Pauzu je iskoristila predsjednica Ogranka MH u Virovitici Dubravka Sabolić te podijelila nekoliko knjiga Franje M. Fuisa naziva „Putopisne reportaže, Biciklom kroz Hrvatsko zagorje, Prigorje, Podravinu i Slavoniju“, u izdanju Ogranka.

Knjigu su dobili: najstarija planinarka i planinar Milica i Juži Horvat, najmlađa planinarka Marija Kovačević, najmlađi planinar Željko Vučko i Branka Bedeković koja je toga dana napravila najviše koraka. Povratak do Doma u Golom Brdu išao je istim putem uz kratka zaustavljanja uz obavezna fotografiranja, ugodne razgovore i uživanje u prirodi. Predstavnici obje udruge organizatora ocijenili su prvi zajednički izlet više nego odličnim jer je ispunio zajednički cilj – užitak u provedena 3 sata i 10 km Fuisove staze. Nadaju se i očekuju ponovni susret, a prve ideje su već notirane.

Iz Franjinih putopisa izdvajamo spomen na planinarstvo virovitičkog kraja: …„Kad su došle kiše, opustjelo je sve osim „promenade“. Pa ipak smo se ja, „kolega“ Pajsker, Plevnik Zvonko te žilavi stari sokolaš Mano, usudili da planinarimo na „Vražje vršće“, a to što smo bili te nedjelje jedini planinari na tom simpatičnom izletištu sa kojim vrag zbilja nije imao nikakvog posla, i što smo pokisnuli na povratku kao miševi, nije nas uopće smetalo. Mi smo se složno stisnuli u ugodnoj planinarskoj kući i uz „butelje“ ogorčeno protestirali protiv nehaja Virovitičana, koji se boje i najmanje kiše kao najljuče Pegazove kronike u „Virovitičanu“

tekst Dubravka i Mario