Planinarska tura

BARANJA

BANSKA KOSA (BANSKO BRDO) – VRH KAMENJAK KT HPO 1.10., 244 m

17. 9. 2022. – 18. 9. 2022.

POLAZAK – subota, 17. 9. 2022., u 7:00 sati sa parkirališta ispred zgrade Županije u Virovitici

POVRATAK u Viroviticu – nedjelja, 18. 9. 2022., u kasnim poslijepodnevnim satima.

CIJENA IZLETA – 500 kn (mogućnost plaćanja u 2 rate)

PRVA RATA – 24. 8. 2022. u 20 sati – prostorija društva

DRUGA RATA – 14. 9. 2022. u 20 sati – prostorija društva

ili putem online bankarstva uplatom na IBAN: HR5324850031100215723

opis plaćanja BARANJA 2022. – IME I PREZIME PLANINARA

U CIJENU JE UKLJUČENO – prijevoz autobusom, ručak u vinariji Josić, noćenje i obilazak podruma vinarije Kusić

PRIJAVE u tijeku – 098 192 9031, vodič Svjetlana Bardić – najkasnije do 24.8. 2022.

Potvrdu o uplati poslati na e-adresu: ebardic@gmail.com ili na 098 192 9031

PLAN IZLETA:

SUBOTA

BARANJA – BANSKO BRDO

ZMAJEVAC – BATINA

– Planinarski put kreće od mjesta Zmajevac kroz oranice i vinograde surdukom do mjesta Draž

– nastavak desnom obali rijeke Karašice do područja Gradac u mjestu Batina

– Staza nije zahtjevna

– Duljina staze: 7.6 km

– Vrijeme hoda: 2 sata

– Ručak u Vinariji Josić

– Obilazak podruma i degustacija vina vinarije Kusić gdje ćemo i noćiti.

Bansko brdo/Baranja – Planinarski put trasiran je i markiran 1998. godine. Od 2004. godine put nosi naziv Darkov put (Zmajevac – Batina) po istaknutom članu PD „Zanatlija“ Osijek, Darku Havraneku (1948.-2003.). Surduk, u Baranji naziv za najčešće strm, duboko usječen put u Baranjskom brdu, nastao proširivanjem vododerina. Bočne, okomite strane surduka mogu biti visoke i nekoliko metara, a obično su prošarane korijenjem drveća, koje sprečava urušavanje. Krošnje takvog drveća često natkrivaju surduk, pa on izgleda kao tunel.

NEDJELJA

– doručak

– odlazak do mjesta Karanac gdje nam je početna točka za “uspon” na vrh Kamenjak 243 nm

– spuštamo se prema Vidikovcu Vina Belje

– staza nije zahtjevna

– duljina 13 km

– vrijeme hoda 4 sata

– polazak prema Virovitici te dolazak u kasnim poslijepodnevnim satima.

Dana 24. travnja 2021. otvorena je Baranjska planinarska obilaznica. Obilaznicu čine tri planinarska puta registrirana u Registru planinarskih putova HPS-a. To su putovi br. 620 (Vidikovac Belje – Ćuzaheđ), 621 (Ćuzaheđ – Trojnaš) i 622 (Zmajevac – Gradac – Batina). Brdo po kojemu vodi proteže se u blizini hrvatsko-mađarske granice. Brdo nije visoko ali je za ovaj kraj vrlo značajno. Zovu ga mnogim imenima, ali danas je najpoznatije pod imenom Bansko brdo a domaći ljudi ga zovu jednostavno Planina. Najviši vrh je Kamenjak (243 m). Dužina Banskog brda je 21 km, širine je 3 km, a proteže se od Belog Manastira na zapadu pa do Dunava i Batine na istoku. Zahvaljujući debelim naslagama lesa prekrivenog crnicom to je vrlo plodno tlo, pa je cijelo brdo prošarano raznim vinogradima i poljima. Velike zasluge za promociju Baranje i Banskog brda imao je istinski zaljubljenik u ovaj kraj, istaknuti član PD-a Zanatlija Darko Havranek (1948. – 2003.). Njegovim imenom prozvan je planinarski put od Zmajevca do Batine (Darkov put), a 2020. godine taj je put upisan u Registar planinarskih putova HPS-a pod brojem 622. U nastajanju Baranjske planinarske obilaznice velik značaj imala je i akcija Zima u Baranji, poznatija pod skraćenim nazivom ZimBa. Osječki planinari Đuro Conjar i Krešimir Čandrić osmislili su i trasirali put koji povezuje najzanimljivije točke na Banskom brdu u jedinstvenu cjelinu. BPO ima 16 kontrolnih točaka, od kojih je najniža Karašica (87 m), a najviša Kamenjak (243 m). Zanimljivost je da se na istoj nadmorskoj visini nalazi i KT 4 – odašiljač Belje. Taj odašiljač visok čak 222 m ujedno je najviši antenski stup u Hrvatskoj. Obilaznica je uvezana sa šest planinarsko-turističkih staza – šetnica na prostoru od Gradca u Batini do Belog Manastira. Sve šetnice su kružne i svaka ima svoju boju oznake na terenu.

Detaljnije obavijesti i upute oko ture dobiti će svaki prijavljeni član dok se prijava bez uplate 1. rate NE smatra valjanom.

Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a. Također potvrđuje da pristupa izletu na vlastitu odgovornost svjestan/svjesna opasnosti od mogućih nezgoda i ozljeđivanja te da u takvom slučaju neće ni na koji način teretiti Društvo niti vodiča. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet. Na izletu mogu sudjelovati isključivo i samo osobe koje nemaju respiratornih simptoma, koje nisu oboljele od COVID19, koje nisu u samoizolaciji ili nisu bili u kontaktu s osobama koje su oboljele ili su u izolaciji. Sve aktivnosti se provode poštujući fizičku distancu. Ne preporuča se dijeljenje hrane i vode. Svatko konzumira samo ono što je ponio sa sobom. Ako prijavljeni član odustane od sudjelovanja na izletu novac se ne vraća osim u iznimnim situacijama (bolest, smrtni slučaj, samoizolacija ili drugi opravdani razlog uz predočenje dokumentacije). Povrat novca odobrava se na sastanku Izletničke sekcije na prijedlog vodiča izleta, a uz suglasnost Izvršnog odbora. Prenošenje uplata na druge osobe moguće je uz suglasnost vodiča. Ako se prijavi više zainteresiranih od predviđenog broja, formira se lista čekanja. Prijave za sudjelovanje na izletu rangiraju se prema redoslijedu uplata, a prednost pri prijavljivanju može se dati redovitijim ili sposobnijim članovima i slično. Redoslijed prijava i konačan popis sudionika izleta utvrđuje vodič.