Planinarski izlet

SKRADSKI VRH, ZELENI VIR I VRAŽJI PROLAZ

12. 6. 2022. godine (nedjelja)

POLAZAK: 12.6.2022., u 05:00 sati sa parkirališta ispred zgrade županije u Virovitici

POVRATAK: u Viroviticu u kasnim večernjim satima

AKONTACIJA: 270 kn (prijevoz autobusom i ulaznica na izletište)

PRIJAVE I INFO u tijeku kod vodiča Ane Tomac – 098 98 28 541 – najkasnije do 6. 6. 2022.

UPLATA: ponedjeljak, 6. 6. 2022. od 19 h u prostoriji Društva na Trgu kralja Zvonimira ili putem online bankarstva uplatom na IBAN: HR5324850031100215723 opis plaćanja SKRAD 2022. – IME I PREZIME PLANINARA

POTVRDE O UPLATI DOSTAVITI NA tomac.ana@gmail.com

OPIS IZLETA: Polazak u 5 sati iz Virovitice. Pauza na odmorištu Sesvete. Nastavak vožnje prema Skradu odakle počinjemo naš uspon na Skradski vrh (KT HPO 9.3., 1043 m). Kratko se zaustavljamo na vidikovcu Kavranova stijena. Očekivano vrijeme uspona je 2 sata. Staza se skroz uspinje šumskim putem pa je umjereno teška, ali nije tehnički zahtjevna.

Vraćamo se u Skrad do autobusa s kojim nastavljamo vožnju do Donjeg Lošca. Slijedi nam pola sata laganog hoda uz potok Iševica do Izletničkog doma Zeleni vir. Nakon prolaska pored naplatne kućice krenut ćemo kanjonom Vražji prolaz do Muževe hiže. Nakon povratka do doma, nastavit ćemo planinarskom stazom do Zelenog vira. Ukupno vrijeme šetnje po izletištu oko 3 sata. Tamo je predviđena i duža pauza.

OPREMA: standardna planinarska prilagođena vremenskim uvjetima (planinarski štapovi)

HRANA I PIĆE: iz ruksaka ili u restoranu doma Zeleni vir

VODIČI: ANA TOMAC i KRISTIJAN PALJAR

Skradski vrh (1043m) je istaknuti vrh iznad Skrada. Skradski je kraj od davnina planinarsko i turističko središte Gorskog kotara. Vrh je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Na šumovitom vrhu je lijepa travnata zaravan s koje se pružaju vidici prema ostalim goranskim vrhovima. Ispod Skrada skriva se duboki prirodni kotao Vražji prolaz u kojem je najatraktivniji dio kanjon potoka Jasle na jraju kojega se nalazi Muževa hiža, kratka špilja. Nedaleko od njega obrušava se portal Zelenog vira- izvor potoka Iševice koji izvire u špilji ispod 70 metara visoke stijene s koje se spušta slap potoka Curka. Cijelo područje je proglašeno zaštićenim geomorfološkim rezervatom.

Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a. Također potvrđuje da pristupa izletu na vlastitu odgovornost svjestan/svjesna opasnosti od mogućih nezgoda i ozljeđivanja te da u takvom slučaju neće ni na koji način teretiti Društvo i vodiča. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet. Na izletu mogu sudjelovati isključivo i samo osobe koje nemaju respiratornih simptoma, koje nisu oboljele od COVID-19, koje nisu u samoizolaciji ili nisu bili u kontaktu s osobama koje su oboljele ili su u izolaciji. Sve aktivnosti se provode poštujući fizičku distancu. Ne preporuča se dijeljenje hrane i vode. Svatko konzumira samo ono što je ponio sa sobom. Obavezno imati kod sebe masku i rukavice te sredstva za dezinfekciju. Ako prijavljeni član odustane od sudjelovanja na izletu novac se ne vraća osim u iznimnim situacijama (bolest, smrtni slučaj, samoizolacija ili drugi opravdani razlog uz predočenje dokumentacije). Povrat novca odobrava se na sastanku Izletničke sekcije na prijedlog vodiča izleta, a uz suglasnost Izvršnog odbora. Prenošenje uplata na druge osobe moguće je uz suglasnost vodiča. Ako se prijavi više zainteresiranih od predviđenog broja, formira se lista čekanja. Prijave za sudjelovanje na izletu rangiraju se prema redoslijedu uplata, a prednost pri prijavljivanju može se dati redovitijim ili sposobnijim članovima i slično. Redoslijed prijava i konačan popis sudionika izleta utvrđuje vodič.