Planinarski izlet
GORSKI KOTAR – sjeverni dio
SNJEŽNIK i RISNJAK

22. 5. 2022. godine (nedjelja)

POLAZAK: 22.5.2022., u 04:30 sati sa parkirališta ispred zgrade županije u Virovitici prema Platku (Primorsko-goranska županija)
POVRATAK: oko 19:00 za Viroviticu (dolazak u Viroviticu oko ponoći)
AKONTACIJA PRIJEVOZA – 250 kn (autobus 30 sjedala)
PRIJAVE I INFO u tijeku kod Mario Ripli – 098 637 105 – najkasnije do 21. 4. 2022.

UPLATA: moguća u DVIJE RATE
1. RATA – 150,00 KN: četvrtak, 21. 4. 2022. od 20 h
2. RATA – 100,00 KN: četvrtak, 12. 5. 2022. od 20 h

u prostoriji Društva na Trgu kralja Zvonimira ili putem online bankarstva uplatom na IBAN: HR5324850031100215723 opis plaćanja RISNJAK 2022. – IME I PREZIME PLANINARA

DUŽINA STAZE: oko 16 km ——– TRAJANJE HODA: 6-7 h
OPREMA: standardna planinarska prilagođena vremenskim uvjetima (planinarski štapovi)
HRANA I PIĆE: na stazi iz ruksaka

OPIS STAZE: Platak, dom Sušak (Mali dom) – južnim obroncima Malog Radeševa – Cajtige – sjevernim obroncima Cajtnika – Grič – Schlosserov dom – zahtjevan uspon na vrh Velikog Risnjaka (KT HPO 9.6., 1528 m) – povratak do Cajtige (x) s PP Platak za Risnjak – 400 m po m.c. prema Gerovu – Fratrovi dolci – rimska cesta (x) s PP Snježnik po grebenu – rimska vrata – grebenska staza – Snježnik, vrh (KT HPO 9.7., 1505 m) – spust sa vrha Snježnik od ruševnog pl.d. Snježnik (nekada PD Moša Albahari) kroz Grlo grebenskom stazom – rimska vrata – prema Velikom domu Platak i završetak staze povratkom do Malog doma.

„Planinarski dom Schlosserov dom nalazi se na sedlu između vrhova Velikog i južnog Malog Risnjaka, na Schlosserovoj livadi. Nazvan je po dr. Josipu Schlosseru Klekovskom, prvom predsjedniku HPD‑a i osnivaču hrvatske botanike.“
(izvor: HPS https://www.hps.hr/…/planinarski-dom-schlosserov-dom/)

„Veliki Risnjak jedan je od najslikovitijih hrvatskih vrhova, drugi po visini u Gorskom kotaru, 6 metara niži od Bjelolasice. Na vršnoj stijeni je 1952. uklesan natpis u spomen Schlosseru i Vukotinoviću, istraživačima prirode Risnjaka. Cijelo područje Risnjaka odlikuje se bogatom i raznolikom florom i zanimljivim životinjskim svijetom, te je stoga zaštićeno kao nacionalni park.“ (izvor: HPS https://www.hps.hr/info/hrvatski-vrhovi/risnjak-vrh/)

„Snježnik je slikoviti kameniti greben okružen strmim livadama. Ime je dobio po velikim količinama snijega koji se, unatoč blizini mora, zadržava sve do kasnog proljeća. U neposrednoj blizini vrha nalaze se prirodna staništa krškog runolista, a 16 m ispod vrha je planinarska kuća Snježnik (2′). Vršno područje Snježnika obuhvaćeno je granicama Nacionalnog parka Risnjak.“ (izvor: https://www.hps.hr/info/hrvatski-vrhovi/snjeznik-vrh/)

Prijavom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a. Također potvrđuje da pristupa izletu na vlastitu odgovornost svjestan/svjesna opasnosti od mogućih nezgoda i ozljeđivanja te da u takvom slučaju neće ni na koji način teretiti Društvo i vodiča. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet. Na izletu mogu sudjelovati isključivo i samo osobe koje nemaju respiratornih simptoma, koje nisu oboljele od COVID-19, koje nisu u samoizolaciji ili nisu bili u kontaktu s osobama koje su oboljele ili su u izolaciji. Sve aktivnosti se provode poštujući fizičku distancu. Ne preporuča se dijeljenje hrane i vode. Svatko konzumira samo ono što je ponio sa sobom. Obavezno imati kod sebe masku i rukavice te sredstva za dezinfekciju. Ako prijavljeni član odustane od sudjelovanja na izletu novac se ne vraća osim u iznimnim situacijama (bolest, smrtni slučaj, samoizolacija ili drugi opravdani razlog uz predočenje dokumentacije). Povrat novca odobrava se na sastanku Izletničke sekcije na prijedlog vodiča izleta, a uz suglasnost Izvršnog odbora. Prenošenje uplata na druge osobe moguće je uz suglasnost vodiča. Ako se prijavi više zainteresiranih od predviđenog broja, formira se lista čekanja. Prijave za sudjelovanje na izletu rangiraju se prema redoslijedu uplata, a prednost pri prijavljivanju može se dati redovitijim ili sposobnijim članovima i slično. Redoslijed prijava i konačan popis sudionika izleta utvrđuje vodič.

Vodiči HPD-a “Papuk”
u organizaciji HPD-a “Papuk”