Nestrpljivo smo pratili prognozu vremena tijekom tjedna i uz najave kiše i snijega, na radost planinara i planinarki HPD Papuk Virovitica osvanuo je prohladan, ali sunčan dan.

Nas 21 hrabro smo kročili Rimskim putom, kružnom stazom od LD Muljava, preko četiri vrha. Lagana šetnja ne toliko zahtjevnom stazom kroz šumu kojom smo prošli nekih 300 metara visinske razlike od početka do kraja.

Tek nekih dvadesetak minuta strmog uspon do vrha Mali Petrovac 507 m na kojem nas je dočekao monumentalni 37 metara visoki spomenik. Devastiran, ali zanimljiv podsjetnik na neko prošlo vrijeme. Tu je bila pauza za sendviče, kavu i čaj iz termosice, jer mi planinari smo uvijek spremni na sve situacije.
Nastavili smo dalje do groba Petra Svačića, po kojem Petrova gora nosi ime i koji je prema legendi poginuo 1097.g, u borbi s mađarskim kraljem Kolomanom u sukobu za hrvatsko prijestolje.

Put nas dalje vodi do vrha Veliki Petrovac na kojem se nalaze ostaci pavlinskog samostana iz 14 stoljeća.
Ujedino je to i najviši vrh gore na 512 m KT HPO, na kojem smo u našu planinarsku obilaznicu dodali još jedan žig. Nakon slikanja i obilaska ostataka samostana put nas vodi niže prema vrhovima Veliki i Mali Velebit te spuštanje prema potoku Radonja koje smo vješto prešli na najužem dijelu i uvidjeli da je planinarenje prepuno iznenađenja koje spreman planinar i planinarka uspiju savladati svakojake prepreke.

Prepuni dojmova koje smo pretočili u fotografije, sretni i zadovoljni obećali smo uskoro se vratiti i obići drugi dio staze Planinarske obilaznice Petrove gore.

Vodič Tijana Popović