Pridružio sam se prijateljima planinarima HPD MIV iz Varaždina koji su organizirali jednodnevni planinarski izlet u Sloveniju, na područje Kamniško-Savinjskih Alpi, planinskog lanca koji se nalazi dijelom u Sloveniji, a dijelom u Austriji. Dobio je ime po gradu Kamniku i po rijeci Savinji. Područje je uglavnom pokriveno šumom, a vrhovi su goli i stjenoviti.

Prijevozom smo došli podno sela Gozd tako da smo uspon počeli već sa 550-600 m prvo do samog sela koji je na nekih 890 m pa dalje prema planinarskom  domu odnosno Koči na Kriški gori. Taj dio uspona je dosta strm, trebalo nam je oko kojih sat i pol do doma uz „hvatanje“ zraka i nagli porast tjelesne temperature, dakle, dooobro smo se oznojili.

Bio sam sa manjom grupica koja je išla bržim tempom i odvojili smo se od ostale ekipe… tako smo se tokom uspona bili dogovorili .. znači nekim normalnim tempom oko 2 i pol sata treba do doma koji se nalazi na 1471 m, prekrasan je i sa svime opskrbljen (od 6 do 8 eura su topla jela). Nakon odmora kod doma i punjenja baterija nastavljamo do Tolstog vrha uspona još nekih sat i pol. krećemo se uskim strmim stazicama, lijepe za uživanciju.

Prilično je strmo pa je još veći gušt, uzbuđenje na „stotu“. Popeli smo se na vrh i uživali u pogledu, vrijeme je bilo odlično i vidljivost dobra.  Tura je bila kružna pa smo krenuli na drugu stranu spuštati se, spust  je jako strm i staza je uska. Trebalo nam je dva i pol sata do dolje.  Ukupno smo prešli oko 14 km, i odradili visinsku razliku od 1100 m uspona i spusta 1300 m.

Tekst i fotografije Sebastian L.