DSC04086.JPGOsnovna značajka planinara je ljubav prema prirodi, a druženje s prirodom i uživanje u njoj krajnji je smisao svakog planinarskog pohoda. Stoga ne čudi da planinari organiziraju i razne ekološke aktivnosti na očuvanju prirode.

Osim planinarenja, tj. izleta i planinarskih tura, planinari djeluju volonterski na različite načine. Tako HPD Papuk Virovitica ima tri sekcije :  markacističku, foto sekciju i ekološku.

Predsjednik ekološke sekcije je gospodin Josip Horvat Juži poznat po svojoj velikoj ljubavi prema prirodi, izradi planinarskih suvenira od drveta a ponajviše po uređenju šumskih izvora na Ribnjacima i okolici. Do sada je uredio četiri izvora . Jankov, Paulov i Emin izvor nazvao je po svojim unucima a Grabov izvor po tome što izvire ispod grabovog korijenja.

Od nedavno je Juži otkrio novi izvor koji se nalazi u blizini planinarska kuće na Brusovima i odlučio je i njega urediti.  Stoga je napravio  malu cisternu  od betona. Planinari su iskrčili i očistili put do izvora i zajednički prenijeli cisternu od kuće do izvora. Ugradili su je na izvorište kako bi se u njoj skupljala voda koja čista izlazi van kroz cijev koja omogućava lako i sigurno korištenje vode za piće, ali i štiti izvor od zatrpavanja do kojeg može doći uslijed urušavanja tla ili djelovanja šumskih životinja.

Zahvaljujući ovom velikom entuzijastu i planinaru svi  oni koji se zateknu u šumi ( šumari, planinari, izletnici, gljivari,..) moći će se napiti svježe izvorske vode iz uređenog i sigurnog izvora.

Niti jedna tvornica vode ne može zamijeniti šumski izvor koji se nalazi u ekološki zdravom okruženju. Šume imaju osobinu da propuštaju vodu kroz zemljišne slojeve, a ponirući kroz šumsko tlo voda se filtrira i pročišćava.

Imamo informaciju da je Juži otkrio novi izvor. Nadamo se da će uz pomoć svojih prijatelja planinara i njega uspjeti urediti .

no images were found