VELIKA PLANINA, vrh  Gradišče (1 667 mnv), Slovenija

02. i 03.08.2014.

 

Subota 02.08.2014.

Polazak iz Virovitice u 4,30h ujutro s parkirališta zgrade županije, dolazak u Kranjski Rak (1 029 mnv) oko 9,30h. Odlazak na Malu i Veliku Planinu označenom, markiranom stazom. Smještaj u planinarskom domu i obilazak.

Može se koristiti i žičnica od Kraljevog Hriba  od Velike Planine (8 eura u jednom smjeru).

S Velike Planine povratak u Kranjski Rak u nedjelju  03.08.2014. oko 13h, posjet arboretumu Volčji Potok  i dolazak u Viroviticu do ponoći.

 

Oprema: planinarska za ljetne uvjete uz opremu za zaštitu od kiše, štapovi, gojzerice, naglavna lampa, zaštitan krema za sunce i dr.

Noćenje u Domžalskom domu:  14 eura u skupnom ležišču, osigurana posteljina, svaki sudionik  plaća osobno davatelju usluga.

Hrana i voda: iz ruksaka ili svaki sudionik plaća osobno davatelju usluga. Obroci su dostupni u Jarškom,  Črnuškom i Domžalskom domu te gostionicama Zeleni i Poljski rob.

 

Cijena prijevoza: kombijem 175 kn po osobi na bazi 7 osoba.

 

Ponijeti važeću planinarsku, osobnu i zdravstvenu  iskaznicu.

 

Izlet će se otkazati u slučaju malog broja zainteresiranih.

 

 

Velika Planina je  prostrana zaravan  visine od cca 1 400 do 1 6000 mnv smještena  južno od Kamniško-Savinjskih Alpi s kojeg se vide njeni vrhovi  viši od 2 000 mnv.

 

Velika Planina je  alpski krajolik s najvišim vrhom  GRADIŠČE, 1 667 mnv. Poznata je  po PASTIRSKOM NASELJU  s više od 100 pastirskih drvenih kućica zvanih bajte. Spomenik kulturne baštine je PRESKARJEVA BAJTA. Naselje zaživi  tijekom toplijeg dijela godine(od srpnja do rujna)  kada u njemu obitavaju pastiri koji ovdje dovode blago na ljetnu ispašu.

 

Plan je obići Veliku i Malu Planinu i posjetiti  vrh Gradišće i Bukovec,  Kapelu Marije Snježne, jamu Veternicu prekrivenu snijegom  u ljetnim mjesecima na Dovja Griču i ostale zanimljivosti.

Nakon spuštanja s Velike Planine planiran  je obilazak  arboretuma  Volčji Potok, izvor Kamniške Bistrice, Plečnikov dvorac i slap Orglice.

 

 

Prijave i informacije:

HPD „Papuk“, prva i treća srijeda u mjesecu od 20h do 21h kod predsjednika Vlade Subote

Vodič:  Mirjana Špehar  098 175 76 88